Obrenovački lužnjaci kod Jozića kolibe

Jedinstveno mesto, posebne prirodne vrednosti, pod nazivom “Jozića koliba” proglašeno je spomenikom prirode 1996. godine. Nalazi se na teritoriji Obrenovca, u selu Veliko Polje, na levoj obali Kolubare, oko 6,5 kiometara uzvodno od kolubarskog mosta na ulazu u Obrenovac.

Do spomenika prirode najlakše se dolazi šetnjom kolubarskim nasipom, takozvanom dolmom, ko voli da uživa u prirodi. Autom možete doći skretanjem sa regionalnog puta Obrenovac – Valjevo u selu Veliko Polje, skretanje za Jevtića kraj, pa sve do kraja asfaltnog puta, a zatim desno, seoskim putem još oko 1,5 kilometar. Duž celog puta postoje putokazi koji će vas odvesti do stoletnih hrastova.

Skupština grada Beograda svojim rešenjem od 30.05. 2005.  godine “Zaštićeno prirodno dobro grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe” poverava na upravljanje, odnosno, staranje tadašnjem Fondu za ekologiju opštine Obrenovac, a danas Javnom preduzeću za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji gradske opštine Obrenovac.

Ne tako davne 1996. godine grupa stabala hrasta lužnjaka stavljena je pod zaštitu države. Prvi staraoc bilo je Planinarsko smučarsko društvo Železničar, da bi od maja 2005. starateljstvo prešlo na Ekofond.

U okviru kompleksa zaštićenih hrastova nalazi se i planinarski dom, koji je svakog proleća tradicionalno mesto okupljanja planinara.

Prirodno dobro čine šest stabala hrasta lužnjaka sa svojim horizontalnim projekcijama krošnji. Ukupna zaštićena površina iznosi 16,49 ari.

Dendrometrijske karakteristike zaštićenih stabala su impozantne: visine stabala iznose od 18.5 m do 27,5 m, prečnici debla od 122 cm do 147 cm, a prečnici krošnji od 23 m do 27 m. Starost stabala u proseku iznosi 200 godina.

Stabla dominiraju čitavim prostorom, a celom kompleksu Jozića kolibe daju pejzažnu atraktivnost. Osnovni cilj zaštite je očuvanje stabala hrasta lužnjaka, kao edifikatora nekada široko rasprostranjenih šumskuh zajednica lužnjaka i jasena u Srbiji.

Za ovaj spomenik prirode je određen III (treći) stepen zaštite, i mere zaštite kojima se zabranjuje preduzimanje bilo kojih radnji koje bi izmenile njegov današnji izgled i dovele u pitanje njegov biološki opstanak.

U cilju produženja životnog veka ovih stabala dozvoljavaju se sve biološko tehničke mere zaštite, a jedna od obaveznih mera je i zaštita lužnjakovog podmlataka kao dobrog materijala za prirodno i veštačko obnavljanje, popunjavanjem čistina ovih vrlo vrednih i nekada znatno rasprostranjenih šuma lužnjaka na ovom području.

Danas je retkost u Srbiji sresti stablo hrasta starije od sto godina.

Ovaj biser netaknute prirode gde su sačuvani tragovi prošlosti može se mudrim i racionalnim odnosom prema prirodi sačuvati za buduća pokolenja. Prirodna bogatstva su najveća bogatstva koja ostavljamo našoj deci.

Korišćen materijal 
Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji gradske opštine Obrenovac

Comments

comments

This entry was posted in Obrenovac za početnike.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*