Juče je svečano puštena u saobraćaj pruga Beograd-Obrenovac

Juče je svečano puštena u saobraćaj pruga Beograd-Obrenovac

Juče je na veoma svečan način predata saobraćaju nova pruga uskog koloseka Beograd-Obrenovac, koja vezuje Beograd s morem.
Ova pruga duga je 30.5 kilometara. Građenje je počelo još 1. februara 1920., sa podelom radova na više deonica. Za izgradnju cele ove pruge utrošeno je oko 79,100.000 dinara.
Od Beograda do Obrenovca ima sedam stanica: Čukarica, Žarkovo, Železnik, Ostružnica, Umka, M. Moštanica i Barič. Osma i deveta su Beograd i Obrenovac.
Najveći pad na ovoj pruzi ima 15%, a najmanji poluprečnik krivine je 125 metara. Ima dva tunela. Prvi je kod Čukarice, odmah na izlazu iz stanice, dužine 390 metara i drugi između Umke i M. Moštanice, dužine 1615 metara.
Na pruzi se nalaze i nekoliko mostova, najveći je preko Kolubare, otvora 91 m i još 6 mostova, od 20 do 38 metara otvora. Preko Topčiderske Reke sagrađen je zasveden most otvora 20 metara.

PREDAJA PRUGE SAOBRAĆAJU

Još pre devet časova juče pre podne, prvi peron beogradske stanice, koji je bio okićen zelenilom, bio je veoma živ. Na pruzi uskog koloseka stajao je spreman i sav prekrivne trobojkama i zelenilom prvi voz.
Na peronu, pred vozom bili su: Ministar Saobraćaja g. Andra Stanić, Ministar Finansija g. Nikola Subotić, bivši ministar g. Milosavljević i Ministar g. Pera Marković, zatim, direktor Beogradske Oblasne Direkcije g.-Bor. Glumac, direktor g. Naumović, direktor Sarajevske Direkcije g. Šneler, načelnici svih egzekutivnih odeljenja, direktor Direkcije Rečne Plovidbe g. Mil. Jovanović, direktor odeljenja, Vasa Marković sa pomoćnikom g. Perom Milosavljevićem, g. Bora Popović i drugi.
Tačno u 9.30 g. Naumović direktor Beogradske Direkcije obraća se g. Andri Staniću Ministru saobraćaja, rečima:
– Gospodine Ministre, čast mi je saopštiti vam, da je gotova i komisijski pripremljena pruga Beograd-Obrenovac i molim Vas izvolite narediti puštanje iste u saobraćaj.
Odmah zatim, g. Andra Stanić uzima reč i pošto se zahvalio svim svojim organima na uloženom trudu oko izgradnje ove pruge, iznosi istorijat izgradnje ove pruge.

GOVOR MINISTRA SAOBRAĆAJA

Ministar saobraćaja  dr. Andra Stanić rekao je u svome govoru:
Pored velikog opšteg značaja pruga Beograd-Obrenovac ima i znatnog lokalnog značaja. Sela kroz koja će prolaziti ova pruga osetiće blagodati železničke veze. Snabdevanje Beograda biće znatno olakšano direktnom vezom bogate Posavine i Kolubare i sa drvima za gorivo iz krajeva od Lajkovca do Čačka i sa pruga Zapadne Morave.
Sve koristi od ove železničke pruge imala je u vidu Kraljevska Vlada pod predsedništvom pok. Nikole P. Pašića u kojoj sam imao čast da budem Ministar saobraćaja, koja je prvi put uzela kredit za građenje ove železničke pruge u budžetske dvanaestine za april, maj, juni i jul koje je Narodna Skuptšina odobrila. Pošto je narađen potrebni tehnički elaborat raspisana je 20. novembra 1925  licitacija za izradu pojedinih delova ove pruge. Prvi površinski radovi otpočeti su 1. februara 1926. između Umke i Bariča i pruga je dovršena i primljena od železničke komisije na dan 21. septembra ove godine.
Gospodo, u iduću nedelju proslaviće naš narod u Beogradu desetogodišnjicu proboja Solunskog fronta. Od toga epohalnog dana do danas, za vreme od ovih deset godina, rađeno je na jačanju naše velike države, u svima oblastima državnog života. Jedan od glavnih faktora u izgrađivanju naše državne celine, koji je jači od ostataka prošlosti i od smetnji koje dolaze od ljudskih predrasuda i grešaka, koji ublažava razlike plemenskih i verskih osećaja, koji ima u sebi silnu snagu za jačanje rada i kulture, i koji radom i kulturom diže narod i snaži državu – to su železnice. I iduće nedelje, kada Beograd proslavlja desetogodišnjicu epohalnog dana pobede, on može sa ponosom da pokaže i na velike železničke radove, koji se oko njega izvršuju, kao jasne dokaze blagotvorne državne akcije, pored onih velikih železničkih radova izvršenih u svima delovima naše Kraljevine. Od Beograda u pravcu Zagreba podižemo drugi kolosek, koji svedoči o onoj čistoj narodnoj lubavi i velikom državnom staranju, da se stvori što jača i brža saobraćajna veza između sva tri plemena našeg naroda. Preko Dunava podižemo veliki most da bi Beograd i Vojvodina ostvarili svoju davnašnju želju i da bi se odgovorilo jednoj velikoj državnoj potrebi. Ovom železničkom prugom, koju predajemo javnom saobraćaju, približuje se još više Bosna, Hercegovina, Južna Dalmacija i Crna Gora svojoj prestonici i bratskoj Srbiji. Svi ovi železnički radovi kao i oni ranije izvršeni, imaju jedan isti cilj: da našoj državi stvore nove uslove njenog jačanja, i da narodnom životu stvore nove uslove njegovog privrednog i kulturnog razvitka. Sa željom, da sva železnička pruga u punoj meri odgovori svome velikome cilju, da radi za dobro našeg naroda, za veličinu naše velike Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i na slavu Njegovog Veličanstva Kralja i Njegovog Viteškog Doma predajemo javnom saobraćaju železnkčku prugu Beograd-Obrenovac.
Po završenom govoru, g. Stanić se obraća g. Naumoviću:
– Gospodine direktore, otvaram saobraćaj na pruzi Beograd-Obrenovac. Naredite osoblju da voz pođe!

SRDAČAN DOČEK NA USPUTNIM STANICAMA

Posle nekoliko trenutaka voz je krenuo sa beogradske stanice. Pred sam polazak stigli su g. Bajloni, guverner Narodne Banke i g. Radojlović predsednik Trgovačke Komore.
Kad je voz krenuo, publika koja je ostala na peronu, burno je aplaudirala.
Na prvoj stanici, Čukarici, koja je bila svečano okićena, čekala je velika masa sveta. Kad jo voz stao, pred ministra g. Stanića stao je g. Lekić odbornik opštine čukaričke i zahvalio se Vladi na izgradnji ove pruge. Odgovorio mu je g. Stanić sa nekoiko lepih i biranih reči.
Ulazak voza u Žarkovo, pozdravljen je pucnjavom prangija. Stanica je bila puna naroda i školoke dece. Odušavljeno se klicalo Kralju i Vladi.
U nekoliko reči dolazak prvog voza pozdravio je g. Ilija Vlajić, predsednik opštine, na što mu je otpozdravio Ministar g. Milorad Vujičić, koji je bio zakasnio, ali je kod Čukarice stigao voz automobilom.
Uz klicanja Kralju, voz je krenuo sa ove stanice.
U Železniku prvi voz sa gostima i ministrima dočekala je takođe velika masa sveta iz svih okolnih sela. U ime meštana za podizanje ove nove pruge zahvalio se g. Živan Panić, na što mu je otpozdravio g. Pera Marković.
Najsrdačnije dočekan je prvi voz u Ostružnici. Ceo peron stanični bio je prekriven školskom decom i narodom. Ministre i goste pozdravio je u ime sela g. Milan Popović, koji je u kratkom, ali jezgrovitom govoru istakao značaj ove pruge, koja prolazi kroz istorijsko selo Ostružnicu gde je još pre 120 godina održan narodni zbor za oslobođenje od Turaka.
Otpozdravio je g. Stanić, i pošto su gosti posluženi rakijom i sendvičima sa prasećim pečenjem, voz je krenuo dalje.
Na stanici Umka bilo je iskupljeno celokupno građanstvo sa opštinskom i sreskom vlašću. Goste i voz pozdravio je g. Rad. Nikolić, oblasni poslanik, a otpozdravio je g. Milorad Vujičić.
U M. Moštanici dolazak prvog voza pozdravio je g. Drag. Šarčević, predsednik opštine, a u Bariču g. Aleksandar Pavlović, koji se u ime seljaka zahvalio što su njihova sela dobila direktnu vezu sa Beogradom. Otpozdravili su  g. Pera Marković i M. Vujičić.

SVEČANI DOČEK U OBRENOVCU

Obrenovačka stanica bila je preplavljena narodom. Sve škole, sa sokolcima i ceo Obrenovac, dočekali su dolazak prvog voza. Još na pojavu voza počele su da grme prangije.
Predsednik Opštine Obrenovačke g. Nikola Krstić, srdačno se u nekoliko reči zahvalio Vladi što je ovu prugu pustila u saobraćaj.
G. Pera Marković u podužem govoru istakao je značaj ove nove pruge i podvukao najvažnije momente u napretku Valjevske Nahije.

Untitled-16

NA BANKETU

Sa železiičke stanice, u velikoj povorci i pratnji ciganske muzike, gosti su otišli u hotel “Antonović”, gde je opština priredila banket, skroman, ali srdačan.
Na banketu, prvu zdravicu napio je predsednik opštine g. Krstić, koji se zahvalio Vladi i izrazio želju građana i privrednika, da Vlada počne pomišljati na potrebnu vezu Obrenovca sa Sremom i Banatom, podizanjem mosta preko Save.
Odgovorio mu je g. Andra Stanić u podužem govoru istakavši staranje Vlade, kao i značaj same pruge koja je predata saobraćaju.
Zatim su govorili još: g. Nikola Nedeljković, oblasni poslanik, dr Niko Subotić, Ministar finansija koji je uspeo da nasmeje i oduševi slušaoce, zatim g. Stevan Vasić, trgovac u ime obrenovačkih privrednika, g. Radojlović, dr. Miroslav Stojadinović, čiji je govor, u ime Zanatske Komore, naročito burno pozdravljen, zatim i g. Ranisav Avramović, u ime Inženjerske Komore.
Predsednik opštine, g.  Krstić, uputio je NJ. V. Kralju ovaj telegram:

“Sretni što je Obrenovac počašćen čašću da dobije železničku vezu sa prestonicom i da posluži kao direktna staza prestonice sa našom Bosnom i Hercegovinom, a preko ove i sa našim plavim Jadranom, čast mi je prilikom otvaranja pruge Beograd-Obrenovac podneti Vašem Veličanstvu uverenje celokupnog građanstva o svojoj blagodarnosti i podaničkoj odanosti.
Da živi NJ. V. Kralj i Kraljevski Dom
Predsednik Opštine
NIKOLA KRSTIĆ”

Predsednik Vlade i još mnoge druge političke ličnosti koje nisu mogle prisustvovati lično, telegrafski su čestitali otvaranje nove pruge.
Posle ručka gosti su razgledali Obrenovačku banju, a zatim i samu varoš.
Tačno u 15.30 časova, svi gosti su bili u vozu. Vozovođa je dao signal za polazak i voz se krenuo sa obrenovačke stanice, uz tople i srdačne pozdrave mnogobrojnog građanstva.

B. ROČKOMAN
Vreme, 01.10.1928.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.