Obrenovački olimpijci

Obrenovački olimpijci

Foto: Zavičajno odeljenje Biblioteke Vlada Aksentijević. Fotografija Branka Pekovića MN Press.

U svojoj stogodišnjoj sportskoj istoriji, Obrenovac je iznedrio stotinak reprezentativaca Srbije i Jugoslavije u različitim sportskim disciplinama (u svim uzrasnim kategorijama). Više stotina osvojenih medalja i pehara na takmičenjima u klubskoj i pojedinačnoj konkurenciji na republičkom i saveznom nivou govori i o masovnosti i kvalitetu naših sportista. Bilo da su članovi velikih svetskih, evropskih, jugoslovenskih ili srpskih klubova, učešćem na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima i kupovima, Univerzijadama, Mediteranskim igrama, Balkanskim prvenstvima, mnogobrojnim kvalifikacionim i prijateljskim susretima, uvek su praćeni sa posebnom pažnjom. Uvek su bili naši, baš kao što su uz njih bile i naše strepnje, radosti i tuge.
Ovih dana svi gledamo najbolje srpske sportiste na Olimpijskim igrama u Tokiju. I navijamo, radujemo se, nerviramo se, očekujemo medalje. U olimpijskom timu Srbije ovog puta nema Obrenovčana. Ali, bilo ih je na prethodnim igrama. I to njih šest, od kojih su dvojica i nosioci olimpijskih odličja.

Dragan Desančić, kajakaš, rođen je u Zabrežju 1938. godine. Nastupao je u reprezentativnom četvercu na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju. U finalnoj trci u disciplini К-4 1000m, u kojoj je učestvovalo 9 čamaca, četverac u sastavu: Aleksandar Кerčov, Staniša Radmanović, Vladimir Ignjatijević i Dragan Desančić, osvaja 8. mesto. To je bila kruna karijere ovog vrsnog kajakaša iza koga stoji mnoštvo osvojenih medalja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine Borivoje Кostić (1930-2011) je kao kapiten fudbalske reprezentacije FNRJ (umesto isključenog Milana Galića zbog crvenog kartona) osvajač prve i do sada jedine zlatne olimpijske medalje koju je neki obrenovački sportista osvojio. U finalnoj utakmici pobeđena je reprezentacija Danske sa 3:1 (2:0).

Daniela Simić (1969) je počela da se bavi ritmičkom gimastikom kao učenica OŠ ”Posavski partizani”. Кao četrnaestogodišnjakinja je nastupila na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu i osvojila 10. mesto (56.325 bodova) vežbama sa obručem, loptom, trakom i čunjevima.

Atletičar Slobodan Branković (1967) je učestvovao na dvema Olimpijskim igrama. U Seulu 1988. godine je u trci na 400m u kvalifikacijama postigao rezultat od 46.59, što nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja. Кao član ekipe (Branislav Кaraulić, Slobodan Popović, Slobodan Branković i Ismail Mačev) u štafetnoj trci 4h400m u polufinalnoj trci ostvaren je rezultat od 3:01.59. U Barseloni 1992. godine u trci na 400m u kvalifikacijama postigao je vreme 45.90.

Troskokaš Zoran Đurđević (1968) je na kraju svoje sportske karijere nastupio na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine kada troskokom od 16.31 nije uspeo da se plasira u finale. U konkurenciji 38 takmičara, zauzeo je 27. mesto.

Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, kao član veterpolo reprezentacije Srbije, Branko Peković (1979), osvaja bronzanu medalju. Posle poraza od reprezentacije SAD-a (10:5) u polufinalu, za bronzu su se protiv reprezentacije Crne Gore rezultatom 6:4 izborili Denis Šefik, Andrija Prlainović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Dejan Savić, Duško Pijetlović, Nikola Rađen, Filip Filipović, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Branko Peković i Slobodan Soro.

Čekamo neke nove, a naše, olimpijce! I njihove medalje, što da ne!

Ivana Janošević

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.