Osnivanje Sokolskog Društva u Obrenovcu

Osnivanje Sokolskog Društva u Obrenovcu

U nedelju, 5. ovog meseca, u prisustvu predstavnika Sokola iz Beograda, održana je u Obrenovcu konferencija građana i predstavnika društava za osnivanje Sokolskog društva.

Konferenciju je otvorio g. Živan Živković, sreski načelnik,  jednim prigodnim govorom objasnivši i potrebu osnivanja Sokolskog društva u Obrenovcu. Zatim je dao reč starešini sokolske župe iz Beograd g. Živkoviću, direktoru gimanzije, koji je lepo objasnio značaj sokolstva uopšte, a naposletku ulogu sokolstva u fizičkom i moralnom vaspitanju našeg naroda. Na konferenciji je napokon izabran jedan akcioni odbor koji će izvršiti upis u članstvo i pripremiti sve što je potrebno za uspešni rad društva.

Akcioni odbor održao je u ponedeljak 6. ovog meseca svoju sednicu i rešio, da svi članovi akcionog odbora u svome krugu poslanika i prijatelja izvrše upis u članstvo a da se glavna skupština održi na treći dan Uskrsa.

Obrenovačanima želimo uspeh u ovome narodnom poslu, a u uspeh verujemo jer  akciju vode vredni načelnik sreski, učitelji, lekari i dr. Samo, neka nam se ne zameri ova napomena, sokolstvu treba radnika, uz to još idealista. Želeli bismo radi uspešnijeg rada,  da uprava bude u rukama takvih, a ne onih koji vole titule i počasti a kada treba da se radi, obično kažu „pa potpisaćemo mi kako vi rešite“. Takvi ljudi obično smetaju više nego što koriste, sednice se zbog njih ne održavaju jer nema većine i razume se društvo ne može da napreduje. Još nešto. Za načelnika i predvodnike treba poslati na kurs mlađe, idealne članove, a ne plaćati naročita lica, jer sokolstvo ne treba da bude profesija.

„Glas Valjeva“ sa svim željama pozdravlja početak rada obrenovačkog sokolskog društva.

Glas Valjeva, 5.april 1931.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.