Poplava uzima sve veće razmere – Kralj obilazi poplavljene krajeve

Poplava uzima sve veće razmere – Kralj obilazi poplavljene krajeve

kraljKralj je juče obišao Obrenovac i okolna poplavljena sela
Kupinac, Tamnava i Kolubara spojili su svoja korita
Obrenovcu preti ozbiljna opasnost

Obrenovac, 10. aprila – Jutros u zoru otpočeli su energečni radovi na spasavanju od poplave u okolini Obrenovca. Komandant akcije za spasavanje, poručnik bojnog broda g. Dobovec, stručni potporučnik ratne mornarice g. Bojić i sreski pisar g. Stanković preduzeli su još od 4 časa izjutra posao oko rasporeda dereglija i čamaca za spasavanje, koje je sinoć dovukao remorker ratne mornarice Lovćen. Preko noći Sava je ponovo narasla za 10 cm, a struja, koja nailazi velikom brzinom od 9 km na sat, jako otežava radove na spasavanju.
Raspored objekata za spasavanje

Zabrežje, 10. aprila – Za prevoz objekata za spasavanje nalaze se na raspoloženju poručnika Debevca 2 jaka motorna čamca ratne mornarice i remorker Srem, koji čeka pod parom za slučaj veće potrebe. Još ceo dan čekali su stanovnici potopljenih sela svoje spasioce, ali zbog poznatih incidenata sa vlasnicima dereglija i čamaca veća pomoć nije se mogla ranije ukazati. Jutros u 5 časova krenuli su iz Zabrežja motorni čamci, vukući naporno uz reku 6 dereglija i 6 čamaca. Jedan sat docnije ovi objekti dovučeni su u selo Bresku, na 5 km uzvodno od Zabrežja, gde su odmah raspoređeni. Dva najviše ugrožena sela, Urovci i Krklenci, uzeli su po 2 dereglije i 3 čamca, koliko im je za prvi momenat najnužnije. Preostale dereglije dovučene su natrag u Zabrežje da budu na raspoloženju za slučaj opasnosti u drugim ugroženim mestima. (Vreme)

Jezero od 18 kilometara širine kod Obrenovca

Zabrežje, 10. aprila – Poplava je u toku jučerašnjeg dana i noći dostigla katastrofalne srazmere. Ceo prostrani trougao velike otoke Save između Skele i Zabrežja nalazi se pod vodom i pretvoren je u ogromno jezero široko do 18 kilometara. Voda je provalila na čitavom prostoru između Skele i Breske, sjurila se u selo Krklenci i potopila je selo Urovci. Drum sela Krklenci nalazi se sasvim pod vodom, dok je drum između Krklenaca i Urovaca potopljen na dužini od 2 kilometra. Svaki saobraćaj kolima i peške potpuno nemoguć.

Danas ceo dan nadolazila je voda velikom silinom i za poslednjih 24 časa porasla je za 18 cm. U selu Krklenici, koje ima oko 200 kuća, u 140 prodrla je voda. Mnoge su gotovo potopljene, tako da jedva vire krovovi iz vode. Stanovništvo ipak nije napustilo kuće, koje je voda opkolila. Između njih saobraća se čamcima. Oni, kojima je voda duboko ušla u kuću, napustili su stanove i sklonili se kod suseda, do čijih kuća voda nije još došla. Ali i te kuće nalaze se na malim ostrvcima, jedva nekoliko santimetara iznad površine. Ako voda poraste još pola metra, prodređe u sve kuće. Pristigle dereglije odmah su otpočele rad na spasavanju stoke, koja se u strhu skuplja na ova ostrvca. Stanovnici još ne napuštaju sela, nadajući se da će voda ipak početi da opada.

Selo Urovci, koje se nalazi između Krklinaca i Obrenovca, postradalo je još gore. Od 180 kuća jedva je 30 ostalo nepotopljeno. Voda u selu visoka je 1 do 2 metra i iznad nje vire samo još krovovi kuća. Voda kulja kroz vrata i prozore. Rušeći sve brane i nasipe, koje su seljaci s mukom podigli na brzu ruku oko svojih stanova nadajući se da će tako sprečiti talase, ali bez uspeha. Izgleda gotovo neverovatno, ali seljaci do poslednjeg momenta ne napuštaju kuće; neki već ceo dan gaze bosi, ali ostaju. Tek kad im voda dođe do pojasa sednu na čamce privezane pred vratima i sklone se u ono nekoliko nepoplavljenih kuća svojih meštana. Spasava se samo stoka i do sada s te strane nije bilo materijalne štete.

Danas će biti pod vodom i Ratare

U selu Rataru, koje se nalazi između Skele i Krklinaca, poplavljen je ceo atar. U selo je voda tek počela da prodire, ali ako Sava još bude nadolazila, što je vrlo verovatno, još u toku sutrašnjeg dana biće preplavljeno.
U Skeli je takođe preplavljen ceo atar, ali u selo još nije ušla voda u većim količinama.

Breska 1 metar iznad vode

Selo Breska, pet kilometara uzvodno od Zabrežja, koje se nalazi na uzvišenijoj obali, nije poplavljeno i nalazi se još jedan metar iznad vode. Između Breske i Zabrežja još letos podigli su ruski inženjeri kameni nasip. Ogromna snaga vode koja nailazi počela je da ruši kameni nasip i već je na nekim mestima počela da ga probija. Ako Sava uspe da na ovom mestu provali, voda će prostranom ravnicom samo pojuriti u Obrenovac, koji će u roku od jednog sata biti pod vodom.
U Zabrežju je voda dostigla visinu obale, koju zapljuskuje. Na nekim mestima prešla je železničku prugu, ali još nema ozbiljnije opasnosti za saobraćaj.

Za tri dana pet metara

Sava je od normalnog nivoa porasla do danas za 4 m. i 70 cm. Gotovo celo veliko poluostrvo, koje stvara otok Save između Zabežja i Voruča, na ušću Kolubare, nalazi se pod vodom, ali nije naseljeno. Voruču preti opasnost, ali još nije poplavljeno. Remorker Bačka sa nekoliko dereglija i čamaca stoji uvek spreman za slučaj da voda probije obalu i pojuri ravnicom prema selu. Radovi na spasavanju, a osobito stoke, biće ovde dosta olakšani, jer se odmah više sela nalazi poveći breg, na koji voda ne može stići.
Još je poplavljeno samo Belo Polje, zatim Rvati ispod Obrenovca i Brgule. Tamnava, koja nailazi s jedne strane i plavi sve više.

Jedan deo Obrenovca pod vodom

Potisnuta jakim nadolaženjem Kolubare i Kupinca, koji se preteći sve više razlila, Tamnava dovodi Obrenovac u opasnost. Stanje danas izgleda vrlo ozbiljno. Valjevska ulica, u čijem produženju idu u dva razna pravca drumovi za Beograd i Valjevo, već je preplavljena od Tamnave na jednom i drugom kraju. Na periferiji, u pravcu beogradskog druma 3 kuće su potpuno pod vodom, tako da voda već kulja kroz prozore unutra. Druge tri kuće opkoljene su vodom i između njih vrši se saobraćaj čamcima. Voda je večeras doprla do pred kafanu Veneciju i već sutra moći će samo čamcima da se pristupi kafani. Na mestu gde se nalazi obrenovačka crkva Tamnava se već spojila sa Kupincem i sa te je strane takođe opkolila varoš. Ceo niz od oko 50 kuća, koji je na istočnoj strani valjevske ulice pored Tamnave, ili je već delom potpuno poplavljen ili je voda prodrla u podrume, ili je najzad ušla samo u dvorišta. Drumovi i putevi koji vode za selo Belo Polje potpuno su pod vodom.

Na kraju varoši, ulicama se saobraća čamcima

U južnom delu varoši u poslednjoj poprečnoj ulici saobraćaj između kuća i suvih ulica vrši se samo čamcima. Narod je pokušao juče da podigne neku vrstu brane i nasipa od peska i pruća, ali je danas voda sve to raznela i preplavila. Savska ulica, u blizini železničke stanice, sva je pod vodom, i samo je u njoj preplavljeno oko 20 kuća. Bogatiji svet počeo je da sklanja stvari a neki su i sasvim napustili Obrenovac. Sirotinja, međutim, gazi vodu, u zasukanim haljinama. Do kolena. Neki stanovnici već su prešli na tavane.
Danas po podne, Kupinac je probio podzemni kanal, prokuljao u Šabačku ulicu i ušao u obrenovčki mlin. Postoji opasnost da se Kupinac i na južnoj strani spoji sa Tamnavom i u tom bi slučaju ceo Obrenovac bio opkoljen vodom.

Poplavljeno je oko 40 kuća

Do večeras je u Obrenovcu poplavljeno oko 40 kuća ali voda neprekidno raste. Nema tačnog vodomera, ali izgleda da nadolazi svakog sata po 1 santimetar. Za poslednjih 24 sata, Sava je nadošla za 24 santimetra. Putnici koji su danas došli iz Valjeva, kažu da je sinoć bila tamo velika provala oblaka i da je voda potocima tekla valjavskim ulicama.
Pošto je Valjevo na izvoru Kolubare, očekuje se da će ovaj talas vode naići do Obrenovcu još u toku ove noći. Ako voda poraste još za pola metra, šteta u Obrenovcu biće strahovita.

Poplavljeni drumovi i pruga

Obrenovac, 10. aprila – Drum koji vodi iz Obrenovca za Beograd preplavljen je na više mesta. Put Obrenovac – Šabac nalazi se gotovo pod vodom. Drum Obrenovac – Valjevo razjeden je na više mesta do Lajkovca, ali ipak se njime još može da saobraća.
Železnička pruga je za sada u dobrom stanju. Voda je jedino malo naišla na prugu između Loznice i Divaca. Preduzeti su odmah radovi na opravljanju pruge, ali saobraćaj nije prekinut. Selo Rvati koje se nalazi odmah do Obrenovca prelavljeno je vodom iz reke Kupinca. Obrenovački sreski načelnik g. Nikola Pavlović sa celim osobljem, kao i svi oficiri i osoblje ratne mornarice, pokazuju izvanrednu energiju i požrtvovanje u radovima oko spasavanja ugroženog stanovništva i njegove imovine. Preduzete su sve mere da se u slučaju potrebe ukaže hitna pomoć Obrenovcu. (Vreme)

Kralj obilazi poplavljene krajeve

Zabrežje, 10. aprila – Jutros u 11,45 časova stigla je u Zabrežje lađa Brodarskoga Sindikata Zagreb na kojoj je došao Kralj sa g. Krstom Miletićem, admiralom g. Pricom, generalom g. Hadžićem i ostalom svitom, da poseti mesta ugrožena poplavom.
Na obali su dočekali Kralja načelnik okruga valjevskog, načelnik sreza posavskog, predstavnika mesnih vlasti i narod, koji ga je burno pozdravio.
Kralja je pozdravio kratkim govorom predsednik opštine zabreške g. Branko Bogdanović. Kralj se ljubazno sa svima rukovao i zadržao u kratkom razgovoru da bi dobio prve informacije o stanju vode u okolini Obrenovca. U tome razgovoru Kralj se zadržao oko četvrt časa.
Iz Zabrežja, Kralj se odvezao kolima u Obrenovac gde je dočekan od časnika opštine i burno pozdravljen od naroda. Kralj se odmah odvezao u gornji deo varoši, na obalu reke Tamnave, gde ga je čekao spremljen motorni čamac ratne mornarice na kome se provezao pored potopljenih kuća i avlija duž poplavljenih obala reke. Posle toga, Kralj se vratio u Zabrežje i na lađi Zagreb izvezao se do Skele. Odmah se vratio u Bresku gde ga je čekao običan seljački čamac, koji je trebao da ga odveze do potopljenog sela Urovci, do koga se ne može doći motornim čamcem. I ako je baš tada udario jak vetar i podigao na velikom poplavljenom prostoru, koji izgleda kao ogromno jezero, dosta opasne talase, Kralj je ipak seo u čamac koji su tri veslača seljaka terali preko polja, livada i vrba, nad kojima leži do dva metra visoka voda. Kroz kanale obeležene vrhovima ograda koje još vire iz vode, Kralj se vozio preko nekadašnjih puteva, pored slamnih krovova koje još voda nije progutala i pored seljačkih kućica sa vodom do prozora. Seljaci, bosi i sa zasukanim čakširama do više kolena, izlazili su iz svojih poplavljenih kućica, koje nikako neće da napuste, i pozdravljali su Kralja.
Posle jednog sata obilaženja kroz vodeno selo, Kralj se vratio u Bresku gde ga je čekala lađa Zagreb. Tačno u 3.40 čas Kralj se sa svojom svitom krenuo natrag u Beograd.

Vreme, 11. april 1924.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.