Upozorenje dobošem da se bude na oprezi!

Upozorenje dobošem da se bude na oprezi!

obrenovacpoplavadobosU OKOLINI ŠAPCA IZLIVENE VODE RAZRIVAJU PUTEVE I UPROPAŠĆUJU POLJA

Šabac, 26 aprila – Sava preti da dostigne vodostaj od 1932 godine. Danas je kod Šapca bila 510 cm. iznad normale za 32 cm. manje od katastrofalne poplave 1932.
Banovinski put Šabac – Obrenovac potpuno je poplavljen i svaki saobraćaj na njemu je prekinut.

STANOVNICI OBRENOVCA DOBOŠEM SU UPOZORENI DA BUDU NA OPREZI DA SE U SLUČAJU
POPLAVE SPASAVAJU

Obrenovac, 26 aprila – Sava, Kolubara i Tamnava kod Obrenovca ponovo naglo nadolaze.
Obrenovac je opkoljen vodom sa svih strana. Već punih osam nedelja jedan deo puta Obrenovac – Beograd nalazi se pod vodom.
Noćas je Kolubara poplavila i periferiju Obrenovca. Isto tako voda je poplavila jedan deo puta Obrenovac – Valjevo. U toku prepodneva voda se naglo počela razlivati tako da je poplavila i radnju g. Aleksandra Ilića, pretsednika obrenovačke opštine g. Blagojevića i Aleksandra Dragačevca, koji su uspeli da iznesu svu robu iz radnji.
Rečica Kupinec poplavila je u toku noći jedan deo sela Rvata. Ova se rečica toliko izlila da je ugrozila i železničku stanicu. Voda već protiče pored same železničke pruge. Sava se kod Zabrežja izlila i poplavila ceo prostor oko Agencije rečne plovidbe i železničke stanice. Sava se toliko izlila da je ugrozila i odbrambeni nasip u dužini od 16 kilometara od sela Vrske do Skele gde mestimično prelazi nasip. Radi toga na terenu se nalazi načelnik sreza sa potrebnim osobljem. Pored 300 radnika koji rade na utvrđenju nasipa, jutros je iz Obrenovca otišlo još stotinu radnika, koji puneći džakove sa zemljom, obezbeđuju nasip. I pored ovih napora izgledi da se nasip spase veoma su mali.
Opština je danas putem doboša saopštila građanstvu da je Kolubara i Trnava od Valjeva pa sve do Obrenovca u stalnom porastu i stanovništvo se upozorava da se u slučaja poplava na vreme spasava i da stalno bude na oprezi. Opštinski organi su preduzeli sve mere da se stanovništvo iz poplavljenih kuća što pre iseli i spase. Isto tako preduzete su sve mere predostrožnosti u slučaju katastrofalnih poplava.
Ako Sava prodre nasip, što je vrlo verovatno, za nekoliko časova biće pod vodom sela Skela, Krtnik, Ušće, Vrska, Rvati, pa i sam Obrenovac. Za sada se pod vodom nalazi jedan deo sela Rvata. Kako izgleda ovogodišnja poplava biće mnogo veća od 1932 godine, kada se ulicama Obrenovca saobraćaj vršio čamcima.

Vreme, 1937.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.