Zabran – letovalište i plaža na Savi

Zabran – letovalište i plaža na Savi

U trouglu između Save, Kolubare i Obrenovca nalazi se preko 50 hektara šume koja se zove Zabran. Knez Miloš Obrenović, za koga se zna da je “imao oko za lepo parče zamlje”, držao je nekad ovaj Zabran u svom vlasništvu, preuzevši ga od Turaka iz Paleža, koji su takođe umeli da uživaju u prirodnim lepotama. Godinama već Zabran je jedna od najlepših i najposećenijih plaža Obrenovca.

Pre nekoliko godina Narodni odbor opštine Obrenovac doneo je odluku da jedan deo prirodnih lepota Zabrana pretvori u letovališta i odmarališta zainteresovanih preduzeća i ustanova, a kraj Save da uredi plažu koja bi služila ne samo Obrenovčanima i onima koji letuju ili se odmaraju u Zabranu nego i Beograđanima, ukoliko se, kao što se očekuje, na Savi uspostavi veza hidrobusima.

Radovi na uređenju Zabrana već su počeli. Prošle godine od Obrenovca do plaže na Savi kroz šumu trasiran je i asfaltni put dug 3 km, a sportski ribolovci su sagradili svoj dom u neposrednoj blizini Save, dok će druge zainteresovne ustanove i preduzeća svoje objekte uskoro početi da grade. Restoran po planu treba da podigne Šumsko gazdinstvo iz Beograda.

 

Iz knjige: “Obrenovac i okolina”, izdanje 1963, str. 270
Autori knjige Vita Radovanović, dr Branko Jovanović, dr Jovan Milićević, dr Petar Vlahović, Sava Stanković i Momčilo Pešić

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.