Izlivene vode Save, Kolubare, Tamnave i Kupinca plave već periferijske ulice Obrenovca

Izlivene vode Save, Kolubare, Tamnave i Kupinca plave već periferijske ulice Obrenovca

poplavaObrenovcu je, izgleda, suđeno da i ove godine bude poplavljen. Sava je od sinoć nadošla za 12 cm, dok je voda u poplavljenom području narasla za 10 cm.
Juče po podne napravljen je propust na odbranbenom nasipu kod Breske, kako bi se voda iz poplavljenog područja pustila u savsko korito, ali ni ovo nije ništa koristilo. Zbog toga je danas ovaj propust proširen na 60 metara.

Zbog držanja seljaka u poplavljenim selima nemoguće je spasti Obrenovac od vode

Jutros je po naređenju Opštine trebalo da se još u 5 časova ujutru iskupi 200 kulučara, od kojih je stotina bila određena da pod nadzorom g. Ilije Kalacanovića, nadzornika putova, radi na sprečavanju prodora kod bare Nurče. Međutim, na rad je došlo svega 70 kulučara. Ipak se počelo, ali pod veoma teškim uslovima. Seljaci iz već poplavljenih krajeva ne daju da se ovaj nasip podiže, jer će, ukoliko se voda zadrži od daljeg nadiranja ka Obrenovcu, utoliko njihove kuće biti više pod vodom.

Druga stotina kulučara bila je određena da pod nadzorom g. Momčila Melića, tehničara, vrši podizanje novog nasipa na reonu urovački put – Breska. Još jutros rano u 5 časova g. Melić je otišao na teren, ali od sto kulučara došlo je svega dvanaest. Seljaci iz poplavljenih sela usprotivili su se podizanju nasipa. Zbog toga je g. Melić obustavio svaki rad.

Tako je otpala mogućnost, da se bar na ovaj način voda zadrži i da Obrenovac ne bude poplavljen.

Nasip kod Bare Nurče voda već plavi i mali su izgledi da će se voda ovde moći zadržati. Sava je kod Čukovace, na širini od 40 metara poplavila još nepoplavljen prostor i sastavila se sa Kupincem, i na taj način prodire ka Obrenovcu, zauzimajući parče po parče još nepoplavljenog zemljišta. Kupinec je već poplavio skoro pola sela Rvata, dospevši do železničke stanice u Obrenovcu. Još za pet santimetara, pa će preliti i samo železničku prugu.

Kupinec je prodro i u Obrenovac i poplavio čitav kraj pored železničke stanice i ciglanu Marković. Saobraćaj se na ovom delu održava samo čamcima. Voda na ovome mestu zauzima sve više šabački drum. Preplavivši šabački drum, voda počinje da plavi prostor i kuće, koje se nalaze između šabačkog i valjevskog druma.

Na ulazu u Obrenovac, na valjevskom drumu, voda takođe sve više plavi. Ovaj drum je poplavljen u dužini 35 metara. Mnoge radnje su i na ovom putu pod vodom, ali je iz njih roba blagovremeno izneta. Na poplavljenom putu Obrenovac – Beograd, kod kafane „Venecija“ voda sve više zauzima slobodan prostor i ovaj drum je poplavljen u dužini 25-30 metara.

Usled jučerašnje kiše i provale oblaka kod Uba kao i manjih provala oblaka kod Stublina, Tamnava i Kolubara naglo su počele nadolaziti. Kolubara je od sinoć nadošla za 20 santimetara. Kiša je i danas u 12 časova počela da pada i bez prestanka je padala do 15 časova, tako da su ove učestale kiše pogoršale i kritičnu situaciju.

Vojska spasava stanovništvo iz poplavljenih sela

Danas po podne u 3.30 časova objavljeno je opštinskim dobošarem naređenje Tehničkog odeljka sreza vračarskog, da se obustavlja celokupan saobraćaj na putu Beograd-Umka, koji je već punih 85 dana pod vodom.

Vojska i danas vrši spasavanje stanovništva iz poplavljenih i ugroženih sela. Stanovništvo u Obrenovcu iz kuća, koje su već poplavljene, iselilo se u javne zgrade, kao i u kuće oko crkve, jer taj deo Obrenovca do sada nije nikada plavljen. Sve su nade izgubljene, da će se Obrenovac spasiti od poplava. Računa se, da će Obrenovac u toku noći između petka i subote biti pod vodom.

Danas je pretsednik opštine g. Ilić dobio pismo od g. Svetozara Gođevca, industrijalca iz Beograda i njegove supruge gdje Zorke, kojim ga izveštava da je za nastradale poplavom priložio 1.000 dinara. Pretsednik g. Ilić se odmah zahvalio na prilogu.

Vreme, 30. april 1937.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.