Kuća u kojoj je Prota Matija napisao prva svoja diplomatska pisma

Kuća u kojoj je Prota Matija napisao prva svoja diplomatska pisma

12362145_1674025399520944_1484126518_nPrva svoja diplomatska pisma napisao je Prota Matija Nenadović na Zabrežju u kući Pantelije Ružića. Bilo je to poslednjeg dana u februaru ili prvog marta 1804. godine. Ta kuća, koja je preko sto pedeset godina odolevala zubu vremena, i danas stoji, samo je prepravljena. Pripada jednom od potomaka starog Ružića – Nikoli Ružiću.

Nije bilo lako Proti da napiše ova pisma. Izgovaro se da ne zna ni jednom običnom popu da napiše pismo, a kamoli mitropolitu Stratimiroviću i princu Karlu (ili general-komandi), od kojih je trebalo tražiti pomoći, pa se zatim branio da nema ni divita, ni pera, ni hartije… A kad mu pop Jakov iz Boljevca (u Sremu) sve to donese, nije imao kud nego da pređe u Zabrežje, u kuću svoga rođaka Pantelije Ružića, i tu klečeći na maloj stolici poče da piše noću prema svetlosti sveće koju je Pantelija držao. Tako je napiso dva pisma: jedno mitropolitu Stratimiroviću, a drugo princu Karlu ili general-komandi. U pismima je opisao zulume koje je srpski narod trpeo od janičara, pa kako su Turci posekli sve one Srbe koji su nekad bili u frajkoru i najzad kako se narod digao na ustanak. Molio je “da carstvo austrijsko pruži ruku i ovaj nevini narod kakvim načinom zna izbavi od propasti konačne”. Na kraju je tražio za Srbe “džebane”, topova i oficira.

Sutradan Prota je odneo pisma na boljevački čardak, gde ih je zapečatio crvenim voskom i poslao adresantima.

 

Iz knjige: “Obrenovac i okolina”, izdanje 1963., strana 153
Autori knjige Vita Radovanović, dr Branko Jovanović, dr Jovan Milićević, dr Petar Vlahović, Sava Stanković i Momčilo Pešić

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.