Prvi paleški – obrenovački učitelj

Prvi paleški – obrenovački učitelj

01prvi-paleski-uciteljKada je Joakim Vujić 1826. godine, pohodio Palešku školu, zabeležio je da je u njoj učiteljevao Georgije Nikolić. Od tada, pa narednih vek i po Georgije Nikolić slovio je za prvog paleškog, odnosno obrenovačkog učitelja.

U Arhivu Srbije, u odeljku Knjaževska kancelarija, čuva se molba Georgija Jovanovića učitelja iz Paleža. Molba iz 1824. godine, a upućena je knjazu Milošu. Radilo se o obligacionim odnosima između Georgija Jovanovića i igumana manastira Bogovađa Moje, koji je u međuvremenu preminuo, i njegovog naslednika Avakuma Petrovića. Dalje u molbi, učitelj Georgije napominje, da mu je iguman Avakum ostao dužan još trista šesnaest groša. Iz molbe možemo saznati “koje je knjige učio”, odnosno koje je škole pohađao učitelj Georgije Jovanović. On piše da je posle 1811. otišao u Beograd knjigu učiti. Tu se verovatno radi o Velikoj školi iz 1808. godine, prvoj školi u Srbiji koja je imala viši stupanj od osnovne, nešto između gimnazije i fakulteta.

“U tom postradasmo – kaže dalje – ja sa mojom družinom otiđem u Karlovce učiti se i budem tamo do 1817. letu“. Vraća se u Srbiju, gde kaže, da je tada tražio dug. Posle toga odlazi u Karlovac “opet učiti”, gde ostaje do 1820. godine, kada prelazi u Beograd, a zatim “na Ub na učiteljstvo”. Šta je tih sedam godina, od 1813. pa do 1820. Georgije Jovanović mogao učiti u Sremskim Karlovcima? U Sremskim Karlovcima, tada kao i sada postojale su dve srpske škole, Gimnazija i Bogoslovija. Tadašnja praksa nalagala je da se Bogoslovija upisuje posle završene Gimnazije. Samim tim Bogoslovija je imala status neke više škole. Sudeći po vremenu, koje je učitelj Georgije proveo na školovanju mogao je završiti obe škole. Analogno tome možemo zaključiti da je učitelj Georgije Jovanović završio tada najviše srpske škole i stekao odgovarajuće obrazovanje za svoj poziv.

“Molba je pisana korektno pravopisno i donekle gramatički u stilu onog vremena. Rukopis mu je oštar, vrlo čitljiv, u pojedinim rečima kaligrafski, a u celini dosta lep“, mišljenje je istoričara dr Marije Isailović.

To nas navodi na zaključak da je Palež 1824. godine, imao učitelja natprosečno obrazovanog, a tada su moge škole u Srbiji imale učitelje elementarno opismenjene. Uzevši u obzir i njegovu prethodnu praksu, učitelja u manastiru Bogovađa, pre školovanja, i četvorogodišnju na Ubu, Georgije Jovanović bio je učitelj visokih kvaliteta.

Postavlja si i drugo pitanje: Da li je Joakim Vujić napravio grešku u prezimenu učitelja Georgija? Moguće je, ali ne mora da znači. Ako znamo da su se učitelji često menjali, čak i u trajanju školske godine. Tako je u Paleškoj školi u toku 1838. godine promenjeno četiri učitelja.

Novica Jovanović Soleničin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.