Obrenovac – mladi grad velike budućnosti

Obrenovac – mladi grad velike budućnosti

Industrija u ovom gradu je tek novijeg datuma, ali konstantno raste i razvija se u okvirima jugoslovenskih razmera.

Obrenovac nije samo industrijski grad već postaje i poznato turističko mesto.

Na levoj obali Kolubare, na putu prema Valjevu, na svega tridesetak kilometara od Beograda, nalazi se Obrenovac – grad koji je po imenu jedan od najmlađih u našoj novijoj eri. Jer, Obrenovac je dobio ime pre samo sto godina. Međutim, on je danas već poznat širom zemlje i kao industrijski grad, i kao buduće turističko naselje.

O privrednom razvoju Obrenovca govori se još krajem prošlog veka, kada je ekonomija sve više jačala, što je omogućilo da ovo mesto postane privredno stecište za celu bližu okolinu. Najvažniju ulogu svakako je odigralo selo Zabrežje, gde se nalazilo pristanište koje je služilo za izvoz stoke, žita, šljiva i drugih proizvoda sa područja ove plodne pokrajine Srbije.

Poslednjih godina privredni preporod stvorio je od Obrenovca sasvim drugi i novi grad. Nije to više ona zaostala provincija, mala varošica. Obrenovac je sada novi grad sa novim zgradama, asfaltiranim ulicama, parkovima i mnogo više.

Pored toga, Obrenovac ne samo da prerasta u industrijski grad, već su prirodna bogatstva uslovila da se on sve više razvija i kao turističko mesto. Najpoznatija je svakako Obrenovačka banja, koja se odlikuje lečenjem teških reumatskih bolesti, hroničnih ginekoloških oboljenja, izvrsno leči određene neuralgije i druge bolesti. Prirodna izletišta koja se protežu duž Save i okoline Kolubare su mala remek-dela prirode. To su idealna mesta za plaže i letovanja. Najpoznatija su mesta Zabran, koji se nalazi u trouglu Save, Kolubare i Obrenovca, i Barička Ada, koja se prostire od ušća Kolubare sve do ušća Save i koja je poznata kao najlepša plaža na Savi.

Sve ove odlike čine Obrenovac još lepšim i privlačnijim mestom, a kada industrija dostigne svoj vrhunac, tada to više neće biti mali gradić, nego će se razviti u veliki grad, čije se obeležje već sada nazire.

Prva Iskra – Ponos Obrenovčana

“Prva Iskra” iz Bariča je ponos svih Obrenovčana. Ova fabrika, koja se razvila u pravi gigant, istovremeno je i najveći privredni uspeh Obrenovca.

Na ovom području “Prva Iskra” se pojavila 1946. godine sa veoma uskim asortimanom armatura i prvim proizvodima na području opreme za procesnu industriju. Međutim, od tog perioda, delatnost “Prve Iskre” se brzo razvija, kako po asortimanu i broju novih proizvoda, tako i po obimu proizvodnje.

Danas, kroz program proizvodnje opreme za procesnu industriju, “Prva Iskra” uključuje sledeće delatnosti: projektovanje tehnoloških postupaka hemijske, farmaceutske i prehrambene industrije, projektovanje izrade opreme za ovu industriju, projektovanje montaže i montažu proizvedene opreme, projektovanje automatizacije tehnoloških postupaka procesne industrije i izradu zaporne, sigurnosne i regulacione armature.

Na poseban zahtev naručioca, preduzeće obavlja poslove iz oblasti stručnih direktnih nadzora, ekspertiza i studija iz problematike stacionarnih pogona procesne industrije i vrši hemijsko inženjerska ispitivanja opreme u stacionarnom pogonu.

Naša škola – 38 školske godine

Specijalizovani proizvođač školskog nameštaja, koji se odlikuje visokim kvalitetom, savremenim estetskim izgledom i pristupačnim cenama, je preduzeće “Naša škola.” Ovo preduzeće se prvi put sa svojim proizvodima pojavilo na domaćem tržištu pre 10 godina. U početku, “Naša škola” je proizvodila i kancelarijski materijal, ali je sve veća potražnja za školskim nameštajem uslovila da se usmere na užu specijalnost.

Ove godine je završena nova fabrika u kojoj su postavljene nove savremene mašine koje će omogućiti da se zadovolji sva potražnja od strane kupaca. Kombinovani školski nameštaj od šupljih cevi i drveta, koji proizvodi “Naša škola,” sve više se traži na celom području naše zemlje. Tome su svakako doprinele i cene školskog nameštaja, koje se od 1959. godine nisu povećavale, osim u ovoj godini posle privredne reforme, gde je njihovo povećanje iznosilo samo 5 odsto.

Posavina – Modernizacija prodavnica

Obrenovac je grad koji broji oko 12.000 stanovnika, pa je problem snabdevanja građana bio jedan od osnovnih problema na koje se ranije nailazilo. Nekoliko godina unazad, Obrenovčani su za kupovinu kućnih potrepština bili prinuđeni da idu u Beograd, jer asortiman proizvoda robe široke potrošnje u Obrenovcu nije bio veliki.

Danas, svega šest godina od osnivanja preduzeća za snabdevanje grada na veliko i malo „Posavina“, taj problem je rešen. U 58 prodavnica, koliko preduzeće raspolaže, potrošači mogu da se snabdeju svim proizvodima za široku potrošnju, kao i građevinskim materijalom i ogrevnim drvetom.

U samom Obrenovcu uspešno radi 26 prodavnica, dok je na selu 32 prodavnice, koje mnogo pomažu meštanima da više ne moraju da pešače po nekoliko kilometara da bi došli do grada i kupili ono što im je potrebno. Poznate prodavnice „Posavine“ u Obrenovcu su: Robna kuća, samousluge (dve u gradu i tri na selu), specijalizovane prodavnice tekstilne galanterije „Tekstil“ i „Galanterija“, kao i prodavnica boja i lakova.

Građevinari u punom zamahu

U poslednje dve godine Obrenovac se znatno promenio. Na mestu starih zgrada nikle su nove, savremene i lepe kuće. To je delo građevinskog preduzeća „14. oktobar“ koje je do nedavno bilo poznato kao preduzeće „Radnik“.

Iz godine u godinu, građevinsko preduzeće iz Obrenovca postaje sve poznatije, ne samo u Obrenovcu već i van njega. Mnogi poljoprivredni objekti, stambene zgrade, zgrade društvenih organizacija, kao i industrijskih objekata, su delo industrijsko-građevinskog preduzeća „14. oktobar“.

Samo nekoliko zgrada i objekata može lepo da posluži za ilustraciju rada građevinskog preduzeća „14. oktobar“, a to su: zgrada Skupštine opštine u Obrenovcu, Dom JNA, fabričke hale preduzeća „Naša škola“, stambene zgrade na „Starom igralištu“, nekoliko škola u okolini Obrenovca, a kao posebno se ističe školska zgrada „Strahinić Bana“ u Beogradu na Banovom brdu.

Sve ovo govori da će industrijsko preduzeće „14. oktobar“ za kratko vreme postati poznato građevinsko preduzeće ne samo u okolini Obrenovca već i širom zemlje. Svoju proizvodnju preduzeće je već plasiralo u mnoga mesta na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i drugih pokrajina.

Kada se govori o Obrenovcu, treba spomenuti da ovaj mali grad ima i drugih privrednih organizacija koje svojim radom zaslužuju punu pažnju. To su „Sanohemija“, koja se ističe proizvodnjom hemijskih preparata, zatim najmlađa radna organizacija u Obrenovcu, preduzeće „Mikromotor“, koje postoji od ove godine i koje proizvodi aparate za domaćinstva (mlinove za kafu, fenove za kosu, stone i zidne ventilatore), kao i zanatski kombinat „Sloboda“, koji izvodi završne radove na objektima građevinskih preduzeća „14. oktobar“ iz Obrenovca, „Neimar“ iz Beograda, „Novogradnja“ iz Sjenice i drugih građevinskih preduzeća.

Borba, 11.08.1965.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.