Laudanov i Karađorđev šanac u Zabrežju

Laudanov i Karađorđev šanac u Zabrežju

Ernst Gideon von Laudon

Za vreme Kočine krajine vođa frajkora Mihaljević prešao je Savu kod Zabrežja i tu iskopao šanac koji je u narodu ostao kao Laudanov šanac. Tako je nazvan po generalu Laudanu, koji je tada bio glavni komandant austrijske vojske. U tom šancu bila su i naročita utvrđenja za topove. Kad je posle frajkora i austrijska vojska prešla u Srbiju, ovaj šanac je posetio praćen mnogobrojnim generalima Josif Prvi, austrijski car, i tu izvršio smotru svojih trupa i srpskih dobrovoljaca –frajkora.

Nesrećne 1813. godine, posle sloma Prvog srpskog ustanka, Karađorđev vojvoda kapetan Milovan Zujalović, koji je u Zabrežju, po naređenju Prote Matije Nenadovića, komandovao prelazom preko Save, počistio je ovaj Laudanov šanac i tu smestio svoj odred vojnika sa zadatkom da štite prelaz bežanije preko Save u Srem. Zbog toga se ovaj šanac zove i Karađorđev šanac.

“Zub vremena” je učinio svoje i na ovom istorijskom spomeniku, ali se još poznaju njegove konture, pa čak i mesta gde su bili topovi. Šanac je dug oko 850 metara, a nalazi se na lokalitetu koji se zove Grad.

 

Iz knjige: “Obrenovac i okolina”, izdanje 1963.
Autori knjige Vita Radovanović, dr Branko Jovanović, dr Jovan Milićević, dr Petar Vlahović, Sava Stanković i Momčilo Pešić

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.