dansolobodjenjaOBRENOVAC, 31. oktobar – (N. izv. „Pravda”) – Svake godine na dan 31. oktobra Obrenovac proslavlja dan kada su i poslednji delovi austro-ugarske i nemačke vojske napustili 1918. godine Obrenovac i njegovu okolinu, bežeći ispred prvih delova pobedonosne srpske vojske, koja se tada vraćala u porobljenu i opustošenu domovinu.
Svake godine taj dan proslavljali su Obrenovčani svečano. Ove godine proslava je izvedena skromno i bez velikih parada, ali iskreno.

U obrenovačkoj crkvi održan je pomen izginulim borcima u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje. Na pomenu je činodejstvovao namesnik g. Mihailo Bogićević, koji je s nekoliko toplih reči istakao primer onih koji su položili živote za slobodu ove zemlje i podstakao novi naraštaj da isto tako ljubi ovu zemlju kao što su je ljubili raniji naraštaji. Na jektenija je odgovarao hor Obrenovačkog crkvenog pevačkog društva.

Pomenu su prisustvovali pretstavnici vlasti i humanih i sportskih društava, đaci osnovnih škola i privatne gimnaznje i mnogobrojno građanstvo.

Varoš je danas imala svečan izgled. Na kućama su bile istaknute državne zastave i radnje su za vreme pomena bile zatvorene.

Pravda, 02.11.1932.

Comments

comments