Ako kiše i dalje budu padale, a reke Sava, Kolubara i Tamnava i dalje nadolazile Obrenovac će opet biti u opasnosti

Ako kiše i dalje budu padale, a reke Sava, Kolubara i Tamnava i dalje nadolazile Obrenovac će opet biti u opasnosti

obrenovacpoplava1937Neprekidne kiše, kao i stalno nadolaženje Save, Kolubare i Tamave zabrinjavaju Obrenovac i okolinu da ih ne postigne proletošnja sudbina, kad je cela okolina Obrenovca bila pod vodom, a sam Obrenovac ličio na pravo ostrvo. Ova bojazan je opravdana u toliko pre što je već veliki kompleks imanja oko Obrenova pod vodom. S obe strane pruge od Bariča do Obrenovca nalazi se velika količina vode, tako da seljani iz okolnih sela ne mogu to imanje da uzoru i poseju, pa čak ni stočnu hranu, kao seno i šašu da izvuku.

Strah od poplave je u toliko veći i opravdaniji, u koliko ovoga leta nije ništa urađeno na popravci i izdizanju puteva, koji vode u Obrenovac, a koji su proletos bili potpuno pod vodom, tako da je svaki kolski i automobilski saobraćaj bio prekinut.

Sem toga nisu podignute potrebne dogme, koje bi sprečile izlivanje Save više Obrenovca kod Skele, kao i Kolubare i Tamnave, koje obavijaju Obrenovac.

Dopisnik “Pravde” obišao je ova mesta oko Obrenovca i konstatovao da je opasnost od poplave velika i blizu. Stanovnici Obrenovca i okoline su mnogo zabrniuti.

 

Pravda, 23. novembar 1937.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.