Osnivanje Sokolskog Društva u Obrenovcu

U nedelju, 5. ovog meseca, u prisustvu predstavnika Sokola iz Beograda, održana je u Obrenovcu konferencija građana i predstavnika društava za osnivanje Sokolskog društva.

Konferenciju je otvorio g. Živan Živković, sreski načelnik,  jednim prigodnim govorom objasnivši i potrebu osnivanja Sokolskog društva u Obrenovcu. Zatim je dao reč starešini sokolske župe iz Beograd g. Živkoviću, direktoru gimanzije, koji je lepo objasnio značaj sokolstva uopšte, a naposletku ulogu sokolstva u fizičkom i moralnom vaspitanju našeg naroda. Na konferenciji je napokon izabran jedan akcioni odbor koji će izvršiti upis u članstvo i pripremiti sve što je potrebno za uspešni rad društva.

Akcioni odbor održao je u ponedeljak 6. ovog meseca svoju sednicu i rešio, da svi članovi akcionog odbora u svome krugu poslanika i prijatelja izvrše upis u članstvo a da se glavna skupština održi na treći dan Uskrsa.

Obrenovačanima želimo uspeh u ovome narodnom poslu, a u uspeh verujemo jer  akciju vode vredni načelnik sreski, učitelji, lekari i dr. Samo, neka nam se ne zameri ova napomena, sokolstvu treba radnika, uz to još idealista. Želeli bismo radi uspešnijeg rada,  da uprava bude u rukama takvih, a ne onih koji vole titule i počasti a kada treba da se radi, obično kažu „pa potpisaćemo mi kako vi rešite“. Takvi ljudi obično smetaju više nego što koriste, sednice se zbog njih ne održavaju jer nema većine i razume se društvo ne može da napreduje. Još nešto. Za načelnika i predvodnike treba poslati na kurs mlađe, idealne članove, a ne plaćati naročita lica, jer sokolstvo ne treba da bude profesija.

„Glas Valjeva“ sa svim željama pozdravlja početak rada obrenovačkog sokolskog društva.

Glas Valjeva, 5.april 1931.

Comments

comments

This entry was posted in Obrenovac nekad.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*