Spomen česma srpskim ustanicima

Spomen česma srpskim ustanicima

Prikupljanje sredstava za podizanje spomenika srpskim ustanicima povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka počelo je četiri godine pre ovog jubileja. U maju 1900. godine đački hor je u Poljoprivrednom parku u Obrenovcu priredio koncert s ciljem da se prikupi novac za organizovanje ekskurzije. Tada je prikupljeno 89,2 dinara. Ekskurzija je vodila put Beograda, gde je takođe priređen koncert, sa znatno većim prihodom od 132,3 dinara. U vreme održavanja tih koncerata rodila se ideja o izdvajanju sredstava za podizanje spomenika, a do 1904. godine prikupljeno ih je dovoljno da se ta zamisao i ostvari. Pomoć su, kako se i očekivalo, pružili i roditelji i građani i opština Obrenovac, ali su đaci, kao pokretači i donatori, ipak na spomeniku upisani na prvom mestu.

Na arteskom bunaru u centru varoši, preko puta hotela “Antonović” i obrenovačke banje s druge strane, 27. juna 1904. otkrivena je spomen–česma. Malo je reći: uz prigodan program. Đaci obrenovačke, zvečanske i zabreške škole su ovim povodom, uz prisustvo velikog broja Obrenovčana, izveli poseban program sa govorom, pesmama i recitacijama. Posle toga je usledilo narodno veselje.

Spomenik je koštao preko 1800 dinara. Sa obe strane visoko ozidane česme tekla je voda iz izvajanih glava lavova. Na vrhu spomenika je baklja, a neposredno ispod kupole vrha, sa obe strane spomenika, bile su slike Karađorđa i kralja Petra I.

 

Gordana B. Obradović
iz knjige “Bio jednom… stari Obrenovac”
Obrenovac 2009.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.