U naslagama Kolubare seljaci su pronašli kostur ogromnog mamuta, čiji jedan zub teži preko 3 kilograma

U naslagama Kolubare seljaci su pronašli kostur ogromnog mamuta, čiji jedan zub teži preko 3 kilograma

12367051_10153228164107155_365974896_nObrenovac, 23. maja 

Vadeći pesak iz naslaga Kolubare, kod sela Stublina, nedaleko od Obrenovca, seljaci su prekjuče najednom naišli na neku masu, koja je u prvi mah ličila na krečnjak. Ne pridajući nikakvu važnost ovome, kopali su dalje. Tek nešto docnije primetili su da to nije samo običan krečnjak, već kostur neke ogromne životinje.


Zainteresovani malo, počeli su kopati pažljivije, a posle kraćeg vremena izvadili su iz zemlje najpre jednu ogromnu glavu, a zatim i jednu kost dugu oko dva metra i neobično debelu.

Kako nikog nije bilo u blizini da se ozbiljnije zainteresuje za ovu iskopinu, seljaci su je, smejući se gorostasnosti lobanje, pijucima razlupali. Po velikoj butnoj kosti, po donjoj vilici i po zubima, koje su seljaci iščupali, nesumnjivo je da je to kostur prepotopske životinje mamuta. Kad je za ovaj nalaz doznao učitelj u Stublinama g. Janušević, otišao je odmah na lice mesta, ali dosta dockan. Seljaci su mamutovu glavu sasvim razlupali, tako da se više ne može sastaviti. Jedino što su zubi ostali celi. Težina jednog zuba iznosi preko tri kilograma. Učitelj g. Janušević otkupio ih je od seljaka uz neznatnu sumu. Butnu kost mamutovu seljaci su, medjutim odneli pred opštinu gde i sad stoji. Ostale delove kostura seljaci nisu iskopali, ali nastaviće sa kopanjem.

                                                                                                                                                            S.M.P.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.