Barička ada – idealna plaža

Barička ada – idealna plaža

baricka-adaOd ušča Kolubare u Savu do polovine Dubokog proteže se sredinom Save Barička ada. Stvorena od najsitnijeg peska koji je Kolubara godinama taložila, ova ada predstavlja jednu od najidealnijih plaža na Savi. Pored ostalih lepih osobina, ona ima i to preimućstvo što je rukavac između ade i Srema leti, zbog nižeg vodostaja, podesan za decu i neplivače. Istočna polovina ade, koja je pod šumom , privlačna je za one kupače koji ne vole mnogo da se sunčaju.

Između dva poslednja rata Barička ada je bila stecište velikog broja Beograđana, ali rat je i ovde učinio svoje: Beograđani su je zaboravili. Međutim, sa dobrim saobraćajnim vezama, naročito hidrobusevima za vreme sezone, ona bi opet mogla postati  i jedna od najlepših plaža Beograda. Sada je plaža radnih ljudi preduzeća “Prva iskra” iz Bariča i dobrim delom Obrenovca. U projektu je, kada se izgradi hotel na Dubokom, da se poveže žičarom sa hotelom.

 

Iz knjige: “Obrenovac i okolina”, izdanje 1963., strana 270
Autori knjige Vita Radovanović, dr Branko Jovanović, dr Jovan Milićević, dr Petar Vlahović, Sava Stanković i Momčilo Pešić

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.