Divided-Street-300x216Pre skoro sedam godina podigao sam sajt www.zabran.info, sa željom da promovišem šumu Zabran onima koji je nisu uživo posetili ili nisu do kraja upoznali sve što Zabran krije.

Iako sajt uopšte nije ažuriran, ima solidnu posetu, posebno u vreme kada se Zabran može koristiti za izlete i boravak u prirodi. Oko prvog maja dobijam na desetine mejlova sa najrazličitijim pitanjima u vezi lokacije, kampovanja, smeštaja, ponudom, restoranima itd. Trudim se svima da odgovorim, računam da tako pozitivno promovišem i Obrenovac.

Šuma Obrenovački zabran nalazi se neposredno uz grad Obrenovac i jednim svojim delom izlazi na reku Savu. Ima status zaštićenog prirodnog dobra, u njoj tokom godine, a naročito tokom vegetacionog perioda boravi veliki broj ljudi. U delu u kome se nalazi lugarnica postoji i manji broj privatnih kuća (vikendica), a manji broj ljudi ovde živi tokom čitave godine. U blizini su i restorani “Savska terasa”, “Etno kuća Zabran” i “Savski biser”, kao i improvizovani kamp. Mnogi građani Obrenovca ovu šumu koriste za svoje rekreativne aktivnosti.

Flooded Forest
Zabran je omiljeno izletište Obrenovčana, idealno za ljubitelje prirode, izolovano od buke i asfalta.  Prostire se od objekta ”Bazeni” do ušća Kolubare u Savu. Šetalište sa odmorištima pored puta, sa izletničkim drvenim klupama i natkrivenim stolovima, dovodi do plaže na Savi sa ne baš uređenim prilazima vodi. Igra sunčevih zraka kroz krošnje visokog drveća, svež vazduh, miris prirode i reke leti okupi veliki broj kupača.
Igralište za decu, ugostiteljski objekti sa pratećim sadržajima potpuno se uklapaju u sliku i obećavaju ugodno provedeno vreme van gradske vreve.

Sava Sunrise

Zabran je bio i još je uvek mesto na koje dolaze Obrenovčani zato što su radosni, ili zato što su tužni, zato što žele da se rekreiraju, ili da se odmore. Tamo su kada su zaljubljeni ili ostavljeni. (Vojin Nestorović)

Sajt www.zabran.info sadrži dosta zanimljivih informacija. Možete pročitati o biljnom svetugeologiji, vodi i klimi Zabrana. Zatim o manifestacijama koje se održavaju ili su se održavale u Zabranu:  Frizbi Open, Fišerov memorijal, Svetski dan aktivizma mladih, Pileći Ustanak, Biciklijada i Prvomajski Uranak. Tu su informacije o tome šta sve Zabran nudi posetiocima, od piknik prostora, trim staze, kupališta, streličarskog terena, pecanja, do pešačko biciklističke staze i turističkih objekata i restorana.
Tu su i opšte informacije o tome kako doći do Zabrana, kakve vas opasnosti čekaju u šumi, a i sjajna fotogalerija u kojoj se ističu fotografije fotografa Ulrich Mueller, koji nam je ustupio predivne fotografije Zabrana (nekoliko sam objavio i u ovom tekstu).

Sunbeams

Nedavno sam pokrenuo i fejsbuk stranu Zabran, gde se objavljuju aktuelne fotografije iz Zabrana. Za sve one koji žele više najbolje je da dođu u Zabran, uz uslov da ga čuvaju i ne prljaju. Za one koji vole da istražuju evo nekoliko korisnih fajlova:

Duško Krstić
www.duskokrstic.com

Comments

comments