Novi Obrenovac

Novi Obrenovac

real_estateObrenovac prema poslednjem popisu ima 72524 stanovnika, a po popisu iz 2002. godine 70975 stanovnika. Tačno 1549 stanovnika više. Iako mnogi tvrde da je broj stanovnika veći, ne zbog rasta nataliteta, ne zbog migracija stanovništva,  jeftinijeg grejanja, kvadrata stana… Ispada da Obrenovčana i Obrenovčanki i nema toliko više u odnosu na pre desetak godina. Republički zavod za statistiku kaže da se u 2010. godini u Obrenovac doselilo 2023 stanovnika, a odselilo 1456 stanovnika. Dok se u 2011. godini doselilo 1813 stanovnika, a odselilo 1301 stanovnik.

Uporedni pregled broja stanovnika 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991. i 2002. za opštinu Obrenovac:
popis-obrenovac

Voleo bih da neko ko je u ovoj materiji uporedi podatke iz ove tabele, podatke o broju doseljenih i odseljenih stanovnika, kao i podatake o ukupnom broju stanovnika po popisu iz 2011. godine. Ono što mene zanima je da li je velika stanogradnja poslednjih godina u Obrenovcu posledica migracija, unutrašnjih migracija ili je jednostavno bilo potrebno podmiriti “redovne potrebe Obrenovčana za kvadratima”.

U Obrenovcu je na poslednjem popisu evidentirano 33750 stanova za stalno stanovanje, nešto manje od trećine (9311 stanova) su trosobni, dok prosečna površina stana u Obrenovcu iznosi 72 kvadrata. Ovi podaci se ne odnose samo na stanove u zgradama, nego na sve, i na kuće i stanove. Podaci iz 2002. godine o tadašnjem broju stanova za stalno stanovanje nisu dostupni na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, ali svi mi koji živimo u Obrenovcu smo svedoci da se broj zgrada, pa i stanova, povećao za više desetina u poslednjih desetak godina.

Fotografije pokazuju da je u Obrenovcu nastao jedan Novi Obrenovac.

Svakako da je stanogradnja pokrenula gomilu stvari, od privrede do mogućnosti da mladi ljudi dođu do svog krova nad glavom.  Ono što smo na kraju dobili je potpuno nova struktura grada. Lepe i manje lepe zgrade između kuća, različitog izgleda, bez dovoljno parking mesta, fasade različitih boja, gomilu komunalnih problema…
Evo nekoliko komentara Obrenovčana sa istoimenog fejsbuk albuma:

komentarinoviobrenovac

komentarinoviobrenovac12

Moj utisak je jedna opšta neuređenost. Uvek se pitam da li su nadležni mogli da urade nešto na vreme da naš Obrenovac danas bude lepši.

Duško Krstić
www.duskokrstic.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.