Najpoznatije jelo u Obrenovcu?

Najpoznatije jelo u Obrenovcu?

Krajem novembra sam na društvenoj mreži Fejsbuk pokušao da dođem do odgovora na pitanje koje je to najpoznatije jelo u Obrenovcu? Pitanje je bilo: “Kada bi te neko pitao koje je najpoznatije jelo tvog kraja, šta bi mu odgovorio za Obrenovac?”. 

Mislio sam na nešto potpuno autentično iz Obrenovca, što samo postoji kod nas, a ne na neko mesto gde je dobra hrana i gde se dobro može pojesti.

Najviše odgovora se odnosilo upravo na mesto, a ne na autentično obrenovačko jelo. Ljudi su predlagali giros kod “Grka” ili picu iz “Maratonaca”. Zatim hot dog “Kod Ćeće” ili PKB pogačie. Gulaš i riblju čorbu na Savskoj terasi u Zabranu. Čuvenu obrenovačku dimljenu kobasicu koja se prodavala u kasapnicama PKB-a i Posavine i  nezaboravni “Canetov burek”. Sudžuk i bozu kod Ace u “Pčeli”. Mekike sa obrenovačkih bazena. Burek “Kod Žike”. Vešalicu iz restorana u Dubokom koju je spremao majstor Rade. Sutlijaš u poslastičarnici “Gazela” kod Redže. Škembiće iz “Novog proleća”, pljeskavicu iz “Zlatnog roštilja”, ali i tradiocionalna jela iz nekadašnjih obrenovačkih kafana “1. maj” i “Cincarin”.

U odgovorima su preovladala sećanja na nekadašnji Obrenovac, a i predlozi gde se i danas može dobro jesti.

Na kraju smo konsenzusom utvrdili da je jedino prepoznatljivo jelo koje se na taj način jedino sprema u Obrenovcu – pasulj sa obrenovačkom banjskom vodom. Voda mu menja ukus, brže se kuva, a kažu i da ne nadima.

Pasulj možete uzeti po želji, a vodu samo na dva mesta u Obrenovcu. U varoškom kupatilu u glavnoj ulici ili kod bušotine iza Hotela “Obrenovac”.

 

Duško Krstić

 

 

Comments

comments

One thought on “Najpoznatije jelo u Obrenovcu?

  1. Ipak mislim da je najautenticnije jelo u Obrenovcu bela ili dimljena vesalica.
    Onakva kakva je nekad bila, a i sad je, nema je nigde. Bar ja koji sam prosao stotine kafana sirom stare i nove drzave nisam ni video ni probao tako nesto. Medjutim svi moji gosti, bilo odakle dolazili su bili odusevljeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.