Prva učiteljica Marija Jovanović

Prva učiteljica Marija Jovanović

prv%d0%b0-uciteljicaZasebne škole za žensku decu otvorene su u Srbiji od 1844. godine. Sledeće 1845. Popečateljstvo prosvešćenija izdalo je uputstva o “Devojačkim učilištima”. Po tim uputstvima za predavača u školi “postaviće se lice žensko”.

U Obrenovcu škola za žensku mladež otvorena je tek 1863. godine. Iste godine, stigla je i prva obrenovačka učiteljica Marija Jovanović. Po svedočenju koje je ostavila njena kći Julka, Marija je rođena u Novom Sadu, a bila je udata u Beogradu za sekretara suda Pavla Jovanovića. Posle njegove smrti, ostavši samohrana majka, položila je učiteljski ispit. Prvo postavljenje dobila je u Obrenovcu, u kojem je ostala punih deset godina. Godine 1873. bila je premeštena u Smederevo, da bi se posle deset godina, iz Piromana, gde je bila na službi, vratila u Obrenovac. To je bilo na deset dana pre njenog penzionisanja. Penzionisana je 12. avgusta 1883. godine. Umrla je u Beogradu i po sopstvenoj želji sahranjena na obrenovačkom groblju. I danas na obrenovačkom groblju postoji porodična grobnica trgovca Alekse Jovanovića, Marijinog zeta. Tu počiva Marija, njena kći Julka i unuci.

Ženska škola u Obrenovcu nije imala svoju zgradu, već je smeštena u privatnim prostorijama, često menjajući lokaciju. Učionice su bile neodgovarajuće, male i vlažne, nedovoljno osvetljene. Iako je po tadašnjim propisima škola za žensku decu trajala pet godina, obrenovačka je bila četvorogodišnja. Pored standardnih predmeta, srpskog jezika, matematike i nauke hrišćanske, izučavali su se i ženski radovi. Posebna pažnja posvećena je pletenju, šivenju i vezenju. Za vreme Marije Jovanović, ocene su bile, vrlo dobar, dobar, priličan i rđav. U ženskoj školi odmah su beležene i ocene iz vladanja. Dve tri godine bila je ocena odličan, ali je zamenjena primernim. Prvi izaslanik Ministarstva prosvete, koji je obišao školu bio je Sava Sretenović. On je bio prijatelj Marijinog pokojnog muža i pomogao joj je pri polaganju učiteljskog ispita. Isti izaslanik zapisao je: “Oktomvrija 21. 1863. godine, bilo je u obrenovačkoj ženskoj školi 20 učenica. Marija Jovanović predavala je u sva četiri razreda”. Drugi izaslanik Milan Đ. Milićević, zabeležio je: “24. novembra 1864. bila je 31 učenica”. Pojedini izaslanici pored konstatacije brojnog stanja na ispitu beleže i ocene. Ima i napomena u pogledu vođenja administracije, nastave i vaspitanja. Tako je književnik Milorad Popović Šapčanin, preporučio učiteljici 1874. godine: “da tačno predaje po rasporedu i uputstvu, da vodi dnevnik predavanja i spiskove ženskog rada i kazni”.

Posle Marije Jovanović, došla je učiteljica Draga Mitrović, koja je ostala samo godinu dana. Sledeće 1876. zamenila je Milica Petrović, za njom Katarina Bogdanović, pa Persida Sretenović. Tako je učiteljica u Obrenovcu postala uobičajena pojava.

Novica Jovanović Soleničin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.