DP “Bioprotein” Obrenovac posluje u sastavu Složenog preduzeća “Uljarice” Beograd. U sastavu SP “Uljarice” Beograd posluju i DP “Uljaricakoop” Beograd, DP “Dunavka” Veliko Gradište, i DP Fabrika ulja Kruševac.
“Bioprotein” Obrenovac ima 178 zaposlenih radnika.
Osnovna delatnost “Bioproteina” je prerada soje od proteina za ljudsku ishranu, sirovog sojinog ulja i stočne hrane, prijem i skladištenje uljarskih kultura i raznih vrsta žitarica.
Skladišni kapaciteti “Bioproteina” su:

– Silos 46.850 t
– Podni magacin 2.625 t
– Cisterne za sirovo ulje 6000 t.

U toku godine SP “Uljarice” Beograd otkupi oko 120.000 t uljarica, od toga za potrebe “Bioproteina” oko 25.000 t soje. Od te količine se proizvede 22.000 t proteina za ljudsku i stočnu hranu i oko 1000 t sirovog sojinog ulja.
U proizvodnom programu “Bioproteina” istaknuto mesto zauzimaju visoko vredni proteini za ljudsku ishranu (brašna i grizevi različite granulacije i sadržaja masnoće), na koje otpada oko 61% proizvodnje gotovih proizvoda.
“Bioprotein” Obrenovac je jedan od najvećih proizvođača sojinih proteina u zemlji. Taj proizvodni program poznat je pod komercijalnim nazivom “Biopro”.
Visoko vredni sojini proteini nalaze svoju široku primenu u mesnoj, konditorskoj, pekarskoj, farmaceutskoj i drugim industrijama.
Kvalitet proizvoda za ishranu ljudi i stoke kontroliše sopstvena laboratorija uz izdavanje odgovarajućih sertifikata u skladu sa zakonskim propisima.

 

Iz knjige: Obrenovac
Izdavač KIZ Marketing Press, 1991. godina
Pregled najrazvijenijih preduzeća i privrednih subjekata u Obrenovcu iz tog perioda

 

 

Comments

comments