Školski letopis

Školski letopis

skolski letopisIzveštaj g. Ljub. M. Protića referenta za osnovnu nastavu

Gospodine Predsedniče,
Čast mi je izvestiti Vas da sam prema Vašoj naredbi a u smislu čl. 54. zakona o narodnim školama posetio osnovne škole u Obrenovcu, na Zabrežju, u Nišu i Pirotu. Ceo ovaj posao izvršio sam brzo, jer sam hteo za manje vremena da vidim što više i da se vratim što pre da radim administrativni posao, koji mi je, na žalost, glavni posao.
Šta sam na ovom putu video, ja ću izneti ukratko u ovom svom izveštaju s uverenjem da sam izvršio poverenu mi dužnost.

U Obrenovcu je od početka ove školske godine bila čitava pometnja, što su jednovremeno tri učiteljice bile na odsustvu. O tome se pisalo i po novinama; jer su se roditelji s pravom žalili što im deca dangube.
Kad sam došao u Obrenovac, žalili su mi se nastavnici, koji su zamenjivali „bolesne” nastavnice, da zbog toga nisu mogli da rade ni u svojim odeljenjima.
Mogu Vas uveriti, Gospodine Predsedniče, da sve do moga dolaska u Obrenovac nije bilo nikakvog stvarnog rada u školi, jer ga nije moglo ni da bude.
U mom prisustvu nastavnici su održali veće i doneli odluku da se prema broju đaka u pojedinim odeljenjima ukinu dva odeljenja.
Odmah su rasporedili đake i otpočeli da rade. Od tada je nastava pošla pravilnim putem, jer ste odluku veća i Vi odobrili.
Zbog ukidanja odeljenja dve su učiteljice premeštene, pa je na taj način opština uštedila, što ne plaća dve stanarine. A opština obrenovačka zaslužuje Vašu pažnju, jer ona izdržava svoje škole odlično. Treća nastavnica, koja treba da je bolesna ima zastupnicu (a sama, čujem, bavi se u Šapcu u gostima), i sad je nesumnjivo da je školska opština zadovoljna te neće imati razloga da se žali i da Vam šalje deputacije kao što je to činila pre kratkog vremena.

 

Prosvetni glasnik, 01.11.1905.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.