Šta bih uradio u slučaju nove poplave?

Šta bih uradio u slučaju nove poplave?

12237439_972820669423489_645179022_nTrenutno stanje nasipa oko Obrenovca je takvo da, ako Kolubara opet nekim slučajem probije dolmu na svojoj levoj obali, sva voda će se opet sliti u Obrenovac. Kad je nasip probijen, onda je skoro nemoguće da se otvor zatvori. Voda će teći ka najnižoj tački, a to je Obrenovac! Tu će se skupljati, jer će nasipi koji su tu da nas štite od spoljašnjih voda (Save i Kolubare) sada zadržavati vodu unutar sebe.

Znate li da restoran “Savska terasa” u Zabranu, za vreme velike poplave, nije bio poplavljen?! Kod TENT-a A nivo Save je bio 1.5 m niži od nivoa poplavne vode. Da je neko probio savski nasip čim je voda počela da ulazi u Obrenovac, verovatno bi završio u zatvoru, ali bi isto tako verovatno spasao nekome život. Nivo vode u Obrenovcu bi bio, po mojoj proceni, niži bar 1 m.

Sada smo svi generali. Evo, na primer voda ulazi u Obrenovac, nivo Save 2 m ispod krune, ja uzmem džak đubriva (amonijumnitrata), kanister dizela, jednu kašikaru, ašov i kanap. Odem lepo u Zabran, tamo na krivini iza vikend naselja, iskopam rupu, ubacim đubrivo, polijem benzinom ili dizelom, stavim unutra kašikaru, vežem kanapom za osigurač, odem na bezbednu udaljenost, legnem na zemlju, viknem “Allah agbar” i povučem kanap. Voda ne poplavi obrenovačku crkvu, a ja završim u zatvoru.

Probajte sad da zamislite babe i dede za vreme poplave, kako se penju na stolice, stolove, dok im voda ulazi u kuću. U jednom trenutku shvataju da su zarobljeni… Nadaju se da će voda stati.

Hajde prekinite na trenutak sa čitanjem, odajmo poštu davljenicima tako što ćemo misliti njihove poslednje misli. Mom drugu se majka udavila u kući. Šta je razmišljala tih poslednjih 5 minuta?

Biram zatvor.

Da ne bi dizali nasipe u vazduh, a onda raspisivali javne nabavke za njihovo popravljanje, predlažem, a to nije samo moja ideja, da napravimo jedan propust-ustavu u Zabranu, pa kad opet dođe velika voda, a mi lepo pustimo tu vodu u Savu.

Nego, kako da se mi zaštitimo, da voda uopšte ne dodje u Obrenovac? Imam ideju, i o tome mogu da pišem, ako vas interesuje. A vi pišite na info@obrenovac.org ili meni, da ne pišem džabe ako niko ne čita.

Vojin Nestorović

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.