Između Obrenovca i Beograda 14. maja 1910. godine organizovana je “Velika pešačka utakmica”

Između Obrenovca i Beograda 14. maja 1910. godine organizovana je “Velika pešačka utakmica”

Џокеју, па низ друм

Za razvoj sporta u Beogradu i Srbiji bilo je značajno osnivanje Srpskog olimpijskog kluba, 14. februara 1910. godine. Inicijatori su bili oficiri koji su se pretežno školovali u inostranstvu. Među najznačajnijim priredbama koje je klub organizovao bila je “pešačka trka” Obrenovac-Košutnjak. Na stazi dugoj 34 kilometra, cilj je bio u Košutnjaku na Sokolovom stadionu, pobedio je knjižar Aleksandar Popović. Trka je održana 2/14 maja 1910. godine. 

Trka je izazvala veliko interesovanje, bilo je prijavljeno 157 takmičara, startovalo je 97, a na cilj je stiglo 27 takmičara.

Svi takmičari bili su prevezeni lađom od Beograda do Obrenovca. Takmičari su bili najrazličitije obučeni. Jedni su imali lako-atletsku opremu, drugi su navukli džokejske bluze, treći su startovali u svakodnevnom odelu. Bilo je i takvih koji su trčali u seljačkim lanenim gaćama.

Dan je bio sunčan. Posle starta pojurili su iz sve snage i naravno nisu mogli dugo da izdrže u tom tempu. Jedni su zaostali pokraj puta da odahnu, drugi su nastavili trku pešačeći prašnjavim drumom, a ostali su nekako prevaljivali rastojanje, čas trčeći, čas pešačeći. Zanimljivo je da je nekoliko takmičara, kada su se našli pokraj Save, skrenulo s puta i okupalo, da bi se malo svežili.

Pobednik ovog maratona, Aleksandar Popović, knjižar iz Pančeva, prešao je ovu stazu od 34 kilometra za 2 sata i 46 minuta. Dobio je nagradu od 1000 dinara, što je tada bila velika suma novca.

 

Novica Jovanović Soleničin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
error: Sadržaj je zaštićen.